Patru motive pentru care pictura pe numere este benefică pentru sănătatea mintală (și nu numai)

Sănătatea mintală și grija față de ea ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți în ziua de astăzi. Lumea în care trăim funcționează pe repede înainte și adesea ne expunem la mai mulți factori de stres decât putem tolera. De aceea este esențial să ne alegem bine activitățile de timp liber pentru a ne acorda o clipă de răgaz să reducem stresul și să reflectăm la cele petrecute pe parcursul zilei. O astfel de activitate, care nu doar că ne ajută să ne relaxăm, dar este și foarte distractivă, este pictura pe numere.

Elimină stresul

Poate că ai auzit deja că mulți psihologi recomandă pictura în general sau pictura pe numere în special pentru relaxare și îmbunătățirea sănătății mintale. În comparație cu pictura clasică, pictura pe numere are avantajul că poți începe fără pic de experiență, teorie sau reguli complicate. Aici, oricine își are locul, indiferent de talentul artistic. Nimic nu te împiedică să realizezi un tablou uluitor, chiar dacă nu ai mai luat niciodată o pensulă în mână. Pânza șablonată cu modelul ales și câmpurile numerotate te ghidează pas cu pas pe măsură ce realizezi cu mâna ta propria operă de artă.

Pictura are darul de a reduce enorm simptomele de stres, permițând corpului și minții să se relaxeze și să se concentreze 100% pe mânuirea pensulei. Te captivează și îți permite astfel să uiți de diferite gânduri negative sau experiențe neplăcute acumulate de-a lungul zilei. Când pictezi, îți dai voie să evadezi pentru câteva clipe din stresul cotidian și să uiți de grijile obișnuite.

Ne ajută să ne controlăm sentimentele

Un nivel crescut de stres ne afectează viața în nenumărate feluri. În primul rând, stresul se reflectă în starea noastră de spirit și ne face să devenim mai irascibili, anxioși, triști sau frustrați, în special atunci când suntem expuși la factori de stres pe o perioadă mai lungă de timp. Adesea, stresul ne afectează și sănătatea fizică, fiind bine cunoscut faptul că anxietatea poate declanșa stări de rău fizic sau dureri. Așadar, nu doar mintea ne este afectată de stres, ci și trupul.

Pictând pe numere, reduci stresul și îți îmbunătățești capacitatea de a ține în frâu aceste trăiri negative și de a face față cu brio la provocările pe care ți le lansează viața.

Ajută în lupta împotriva depresiei

Este bine cunoscut faptul că stresul declanșează depresie. Pentru a preveni un astfel de scenariu, e important să îți acorzi momente de liniște doar pentru tine, iar lucrul la un tablou pe numere poate fi un astfel de moment.

Pictura e un element central al terapiei prin artă, în special în cazurile de depresie, întrucât este recunoscută pentru creșterea încrederii în sine, îmbunătățirii stării de spirit și facilitarea întoarcerii la un stil de viață echilibrat. Cu fiecare câmp pictat, faci pași mici spre reducerea gândurilor sumbre și a tensiunii psihice, lucruri esențiale pentru ameliorarea sănătății mintale.

Îmbunătățește capacitatea de empatie și toleranță

Pictura pe numere nu doar că are capacitatea de a reduce stresul și alte influențe negative, dar te poate ajuta și să îți schimbi perspectiva asupra lumii.

Trebuie să acorzi atenție detaliilor și să reflectezi asupra lor în timpul acestei activități. Efectele picturii pe numere asupra psihicului au fost analizate în timpul studiilor efectuate pe copii. S-a demonstrat că pictura pe numere facilitează gândirea critică și crește capacitatea de empatie. Mai mult, s-a observat că micuții au devenit mai toleranți față de cei cu păreri și dorințe diferite de ale lor. Așadar, putem spune că pictura pe numere îți lărgește orizonturile și îți stimulează gândirea pozitivă, indiferent de vârstă.

Dacă ești în căutarea unei modalități de a evada din stresul vieții de zi cu zi, acordă o șansă picturii pe numere. Poți alege dintr-o selecție amplă de modele din galeria noastră sau comanda un tablou realizat în baza unei fotografii proprii. Clipele petrecute pictând motivele preferate pot deveni astfel acea clipă de răgaz de care aveai nevoie pentru a te reconecta la tine și pentru a-ți limpezi mintea.